im not a writer.
-->

October 19, 2011

ADIK & MAK

Try not to make assumptions. You must read it all first.

Pernah satu hari time skola, sebelum SPM aku ponteng sekolah. Aku pakai seluar jeans ngan baju koko and selipar, bawak beg. Aku ckp kat mak aku ade koko harini kat sekolah. Padahal aku pegi CC kat kongsi. Around pukul 11 pagi abah call aku okay. 2x, tapi aku tak angkat. From that time, aku dpt rasakan something is not right. Aku balik rumah time budak balik sekolah. Then mak aku bomb aku au ckp aku ponteng. Kantoi lah, sbb cikgu call rumah tnya kenapa aku tak dtg skola. Pastu aku trus msuk bilik. Mlm tu mak aku bg ceramah kat aku. Ckp mulai hari tu, mak nk hntr aku g skola tiap-tiap hari. So then aku terima je la. Mak aku buat mcm tu sbb aku dh nk spm. Masa tu dh bulan 10 kot. Aku ingat lg spm tahun tu 17 november 2010 ;) hehe. Dlm bulan oktober tu, mak aku nk punish aku la x bg g skola nek moto dh takut aku melencong kot lain. So then smpai satu hari tu, mak aku tak larat nk hantar. Tp aku ckp, mak tak hantar, cek xnk pegi skola. Baik mak hantar. Kenapa aku buat mcm tu? Ntah la. Maybe sbb aku tak puas hati ngn mak aku, n sbb aku nk punish mak aku balik. *Astaghfirullahhalazim. Tolong jgn contohi aku* Bnyk hari mak aku suruh aku pegi sendiri, tp aku insist jugk suruh mak aku hantar. Dgn alasan, kalau tak hantar aku x kan pegi. Aku ugut nnt aku ponteng. Wtf kan? Sial punya anak. Smpai ckgu tnya, mak hantar tiap-tiap hari sbb kena marah ek, mak tak bg nek moto g skola dh ea? Aku pun ye ye je. Tp padahal aku yg suruh mak aku htr just to punish her. One day, aku sedar. How jahat I am. Masa tu dh nk spm. So aku ckp kt mak aku, aku nk pegi sendiri time spm. Mak aku dgn senang hati izinkan. Fikir balik kan, teruk kan perangai aku dahulu? Aku pun tak percaya aku sanggup buat mcm tu kat mak aku. Tp aku rasa usaha mak aku berbaloi kan, sbb aku bg pulangan 7a2b kat dia dlm spm :) kalaulah aku boleh jd pelajar ting 5 balik, aku takkan punish mak aku mcm tu. Maybe masa tu aku kurang matang and bertindak tanpa berfikir panjang kot. It could be that right? Anyways, thank you mother. Sbb htr adik g skola tiap-tiap hari sebab taknak adik ponteng skola lagi. Sbb nk adik belajar bersungguh-sungguh utk spm. Mak, adik minta maaf ya sbb tak pegi UniSZA :’( Terengganu la mak, jauh sgt. Skang baru adik sedar, usaha mak hantar adik g skola tiap-tiap hari masa ambang nk spm aritu, smpai adik berjaya dpt keputusan cemerlang, tp adik pilih nk masuk UniKL ja. Maafkan adik mak, adik tak fikir panjang pun nk masuk UniKL. Yang adik tahu, adik nk tinggal kat KL. That’s why adik pilih UniKL. Adik menyesal, adik dh bgtau mak kan. Adik menyesal. Okay adik ada bgtau mak that kalau adik sambung degree kat unikl, dpt 2.5 tahun je. Selamat 1.5 tahun kan? Haa. Tp mak tak bagi. It’s okay. Sambung degree kat USM Penang. Tak kesah 4 tahun, janji adik dekat ngn mak. Mak yg ckp mcm tu kan. Pada mulanya, adik mcm nk bantah je. Tp sudah lah membantah weh, ikut la ckp mak. Ko dh bantah mak ko masa nk g UniSZA tuh, sekarang baik ko patuh. Mak dh tuaa la adik :’( Ya Allah. Aku anak derhaka. Maafkan aku. Semakin berjauhan dari ibu bapa aku, semakin aku sedar betapa bertuahnya aku masih mempunyai ibu & bapa yg menyayangi aku. Astagfirullahalazim, betapa ramainya anak yatim piatu kat luar sana yg takde tempat nk bergantung. Ya Allah, dunia. Ya Allah, aku berusaha setiap hari untuk membuatkan ibu & bapa gembira selalu. Maafkan aku Ya Allah, sesungguhnya aku dpt merasakan aku bnyk derhaka kpd kedua ibu bapa aku. Maafkn aku wahai Ya Allah, wahai ayah, wahai ibu, maafkan adik.

4 comments:

Shazali said...

a'laika salamun

its never 2 late 2 make her happy...

*sgt terharu dgn entry yg ke3

hareez mad isa said...

How am I'm going to make her happy when I'm like 400KM away from her?

Iman R said...

Kita sama la :'(

hareez mad isa said...

Iman Ruzni, ask for forgiveness. And forget it. Start from scratch :')